Sodyum Lauril Sülfatın Avantajları
15 Mayıs 2024

Sodyum Lauril Sülfatın Avantajları

Sodyum Lauril Sülfat, Sodyum lauril sülfat (SLS), lauryl sülfatın sodyum tuzudur. Hindistan cevizi kaynaklı bir kimyasal maddedir. Bu ucuz bileşen çok miktarda köpük oluşturmaktadır. Sodyum lauril sülfat, genelde sanayilerde boru hattını temizlemek için tercih edilirken, sıvı bulaşık deterjanı ve yüzey temizleyicilerin de deterjan aktif maddesi olarak kullanılır.

Sodyum lauril sülfat ve sodyum saureth sülfat (SLES), yüzey aktifleştirici kimyasal maddelerdir. Her iki madde de etkin birer bileşim olarak kremler, temizleyici ürünler ve losyonlarda kullanılmaktadır. Krem ve losyonlar da kullanım amaçları deri yüzeyini ıslatmak, lekeleri önlemek ve yağları çözmektir. Temizleyici ürünlerde ve banyo köpüklerinde ise köpürtücü özellikleri sebebiyle kullanılmaktadır. Tüm Şampuanlarda, duş jelinde, diş macunlarında, sıvı sabunlarda, tıraş köpüklerinde, çamaşır ve bulaşık deterjanlarında, makyaj malzemelerinde kullanılmaktadır. Alınan ürünün içindekiler kısmı mutlaka okunmalıdır.

Sodyum lauril sülfat, orta tehlikeli olarak nitelenmiş, tahriş edici bir kimyasal maddedir. Şampuanlarda %15 oranına kadar tolere edilir, çünkü saç derimizle yalnızca birkaç dakika temas halinde kalır, sonra durulanarak atılır. Bu sebeple sodyum lauril sülfat içeren şampuanların uzun süre kafa derisinde kalmaması çok önemli, saçı şampuanladıktan sonra en fazla 2 dakika bekleyiniz. Daha fazla bekletirseniz sodyum lauril sülfat saç derisinden emilerek vücuda girer.

Sodyum lauril sülfatın avantajları
  • Köpük miktarını artırır
  • Emülsiyon özelliği nedeniyle fazla yağ ve kiri saç ve deriden uzaklaştırır
  • Sabun köpüğünü daha aktif hale getirir
  • Ve - belki de bu kadar çeşitli alanlarda kullanılmasının en önemli sebebi-üretimi gayet ucuzdur.
Sodyum lauril sülfatın zararları nelerdir?

Şampuan ile saç derisinden ya da diş macunu ağız yoluyla kan dolaşımına geçen sodyum lauril sülfat %1'in altında dahi alınınca insan sağlığına zararlıdır. Sodyum lauril sülfat; kan hücrelerinde toksik tesire, diş eti hastalıklarına, diş etlerinin şişmesine, dişlerin asitlere karşı direncini azaltarak çürümelere ve alerjik reaksiyonlara zemin oluşturur. Ayrıca aşağıdaki zararlı etkileri vardır.
  • Endokrin (Hormon) bozulması
  • Kanser oluşturan diğer kimyasallar ile reaksiyona girer ve kanser oluşumunu hızlandırır
  • Sodyum lauril sülfat saç foliküllerine zarar veren oldukça sert bir aşındırıcıdır
  • Sodyum lauril sülfat özellikle göz hücreleri tarafından anında emilir özellikle çocuklarda zararlı etkisi ve gelişimi gözlenmektedir
  • Kuru cilt
  • Aşırı cilt hassasiyeti olur.
Sodyum lauril sülfatın güvenliliği konusunda Avrupa Komisyonu ve Uzman danışma kurulu olan SCCS tarafınca hiçbir şüphe duyulmamaktadır.
Bileşiğin güvenliliği ve toksitisesi 1983 yılında Amerika Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel'i tarafınca incelenmiş ve bileşiğin güvenli olduğu kararı verilmiştir. Bu görüş CIR tarafından 2002'de ek 250 bilimsel çalışmayla tekrar onaylanmıştır. Yüksek oranda sodyum lauril sülfat tahrişe yol açabilse de kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılan sodyum lauril sülfat çok düşüktür.

Sodyum Lauril Sülfat Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sodyum Bromür Standart Verileri

Sodyum Bromür Standart Verileri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Naproksen Sodyum Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Naproksen Sodyum Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sodyum Peroksit Nedir?

Sodyum Peroksit Nedir?

Sodyum Fosfat Formülü

Sodyum Fosfat Formülü

Sodyum Karbonat Formülü Sodyum Karbonat Kullanım Alanları

Sodyum Karbonat Formülü Sodyum Karbonat Kullanım Alanları

Kanda Sodyum Eksikliği Belirtileri

Kanda Sodyum Eksikliği Belirtileri

Güncel

Sodyum Sülfür Kullanım Alanları

Sodyum Sülfür Kullanım Alanları

Güncel

Sodyum Bikarbonat Zararları

Sodyum Bikarbonat Zararları

Güncel

Berilyum Türleri ve Özellikleri

Berilyum Türleri ve Özellikleri

Sodyum Lauril Sülfatın Avantajları

Sodyum Lauril Sülfatın Avantajları

Sodyum Hangi Besinlerde Bulunur?

Sodyum Hangi Besinlerde Bulunur?

Metamizol Sodyum Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Metamizol Sodyum Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sodyum Elektron Dizilimi

Sodyum Elektron Dizilimi

Sodyum Poliakrilatın Şekli

Sodyum Poliakrilatın Şekli

Vücutta Sodyum Fazlalığı ve Zararları

Vücutta Sodyum Fazlalığı ve Zararları

Sodyum Asit Pirofosfat Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sodyum Asit Pirofosfat Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sodyum Bisülfit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sodyum Bisülfit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sodyum Minerali Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sodyum Minerali Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sodyum Karbonat Kullanım Alanları

Sodyum Karbonat Kullanım Alanları

Sodyum Eksikliği Nedenleri?

Sodyum Eksikliği Nedenleri?

Xylitol Kullanımı

Xylitol Kullanımı

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6