Kanda Sodyum Yükseliği ve Düşüklüğü
07 Temmuz 2024

Kanda Sodyum Yükseliği ve Düşüklüğü

Kanda Sodyum

Sodyum, vücudumuzda en bol bulunan minerallerden biridir ve genellikle sofra tuzları ve tuzlu gıdalar yoluyla alınır. Sodyum, damarlar içinde bulunan kan ve tansiyon için önemli bir faktördür. Vücudumuzdaki kas ve sinir hücrelerinin düzgün çalışmasını sağlamakla birlikte, kan basıncını düzenleyen bir elektrolittir. Bu nedenle, kalp faaliyetleri ve bazı metabolik fonksiyonların düzenlenmesi için sodyum iyonları gereklidir. Ayrıca, vücuttaki su dengesini de korur.

Sodyumun Vücutta Rolü

Sodyum eksikliği veya fazlalığı, vücutta olumsuz etkiler ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Kandaki sodyum miktarını vücutta bulunan bazı hormonlar düzenler. Kanda bulunan sodyumun düşük olmasına sebep az tuz tüketmek değildir. Kanda sodyum seviyelerinin ölçülmesi, vücuttaki elektrolit dengesinin tespiti, böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi, kronik veya akut hipernatremi veya hiponatreminin takibi için yapılır. Susuz kalma, vücutta ödem, yüksek veya düşük kan basıncı gibi bazı kronik hastalıkların tespitinde sodyum değerlerine bakılmalıdır.

Vücut, dışarıdan aldığımız tuzların gerekli miktarını kullanır ve kalan kısmını böbrekler yoluyla idrarla atar. Bu sayede sodyum konsantrasyonunu çok dar bir aralıkta tutar. Vücut bu işlevleri gerçekleştirmek için:

  • İdrarla sodyum atılımını artırabilen veya azaltabilen hormonlar üretir.
  • Su kayıplarını engelleyen bir hormon üretir.
  • Susuzluk hissini kontrol eder. Kan sodyumundaki %1'lik bir artış bile kişinin susamasına ve su içerek sodyum düzeyinin normale dönmesine yardımcı olur.

Bu kontrol sistemlerindeki sorunlar genellikle anormal kan sodyum düzeylerine neden olur. Kandaki sodyum düzeyi değiştiğinde, vücuttaki su içeriği de değişir. Bu değişiklikler dehidratasyona ve özellikle bacaklarda ödem oluşmasına yol açar.

Kanda Sodyum Düzeyleri

Bilindiği gibi, vücuttaki sodyumun artış ve azalışı farklı sorunlara sebep olabilir. Eğer kandaki sodyum miktarı 135 mEq/L'nin altına düşerse buna sodyum düşüklüğü denir. Kandaki sodyum düştüğünde şu belirtiler ortaya çıkar:

  • Yorgunluk ve halsizlik,
  • Baş ağrısı,
  • Kas krampları,
  • Bulantı ve kusma,
  • Beyin fonksiyonlarında azalma,
  • Tansiyon düşüklüğü

Bazı ilaçların kullanımı da kan sodyum düzeyinde düşüşe sebep olabilir. Bu ilaçlar arasında morfin, idrar söktürücüler, romatizma ilaçları ve bazı psikiyatri ilaçları bulunmaktadır.

Sodyum Fazlalığı

Sodyum fazlalığı yüksek tansiyon, potasyum kaybı, vücutta su tutulması ve ödemlere neden olabilir. Sodyum fazlalığının en önemli nedenleri arasında fazla tuz ve tuzlu besinler tüketmek, vücut için yetersiz su almak, ishal ve kusma yoluyla fazla su kaybetmek yer alır. Bu durumlar kandaki sodyum oranının artmasına sebep olur. Sodyum fazlalığını kontrol altında tutmak için diyetle fazla tuz alımına dikkat etmek faydalı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sodyum Eksikliği Nedenleri?

Sodyum Eksikliği Nedenleri?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sodyum Karbonat Kullanım Alanları

Sodyum Karbonat Kullanım Alanları

Sodyum Sülfür Kullanım Alanları

Sodyum Sülfür Kullanım Alanları

Sodyum Asetat Formülü Nedir?

Sodyum Asetat Formülü Nedir?

Sodyum Kromatın Yapısı

Sodyum Kromatın Yapısı

Sodyum Glukonat Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sodyum Glukonat Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?