Sodyum Hidrojen Karbonat Kullanım Alanları
15 Mayıs 2024

Sodyum Hidrojen Karbonat Kullanım Alanları

Sodyum hidrojen karbonat, kimya sektöründe suda çözünen bir tür gıda maddesi olarak adlandırılır. Normal koşullar altında beyaz renktedir. Sodyum hidrojen karbonat 270 santigrat dereceye kadar ısıtılırsa ayrışıp sodyum karbonat ve karbon oksiti meydana getirmektedir. Ortaya çıkan bu maddelerden sodyum karbonat işlendikten sonra bir ateş düşürücü ve sindirim sistemini düzeltici bir ilaç olarak kullanılabilir. Sodyum hidrojen karbonat, Avrupa Birliği tarafından da gerekli onayı almış bir gıda maddesidir. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün de iznini alarak dünya genelinde birçok yakın ülkede kullanımına izin verilmiştir.

Sodyum Hidrojen Karbonatın Kullanım Alanları

Sodyum hidrojen karbonat, gıda sektöründe sodyum bikarbonat olarak da adlandırılmaktadır. Ekmek sodası olarak da bilinir. Bu adı almasının sebebi ise ekmek üretiminde hamurun daha iyi kabartılması için kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Sodyum hidrojen karbonat unlu mamullerin mayalanması için fermantasyon maddesi olarak kullanılmaktadır. Sodyum hidrojen karbonat, tatlı bisküvilerin üretimi ve bazı krakerlerin üretiminde de sıkça kullanılmaktadır.

Sodyum hidrojen karbonat, mide asidini düzenlemek için de kullanılmaktadır. Sindirim zorluğunu ortadan kaldırarak, reflü gibi mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda sodyum hidrojen karbonat, nemli ve ağır kokulu ortamlarda bulunan kokuları emerek etkisini yitirme özelliği de bulunmaktadır. Özellikle de buzdolabında oluşan kokuların giderilmesinde bir tablet kadar etkilidir. Sodyum hidrojen karbonat sıvılaştırılıp macun şekline getirilerek temizlik maddesi olarak da kullanılabilir. Bu nedenle kısmi olarak diş macunlarının yapımında kullanılabilir. Bu nedenle dişleri beyazlatır ve ağız kokusunu önlemektedir.

Sodyum Hidrojen Karbonatın Zararları Nelerdir?

Sodyum hidrojen karbonatın yararları olduğu gibi zararları da vardır. Doğrudan alındığında pH seviyesini düşürmektedir. Bu nedenle mümkün olduğunca en basit şekilde suyla karıştırıldıktan sonra alınmalıdır. Bunların dışında diğer zararlarını sıralayacak olursak;
  • Vücutta hissedilen yorgunluk ve uyuşukluk hali
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantıları
  • Sinirsel olarak yaşanan gerginlik ve aşırı sinirli olma
  • Kısmi olarak yaşanan depresyon
  • Genel anlamda vücutta oluşan ağrılar
  • Midede oluşan yanma hissi
  • Midedeki asit oranında artma
  • Kronik bir hal alan yorgunluk belirtileri
  • Bağışıklık sisteminde meydana gelen zayıflık
Sodyum hidrojen karbonat, kek, pasta, ekmek, börek gibi hamur işlerinde yoğun olarak kullanıldığı için bu gıdalar vücutta yağ depolanmasına neden olur ve bununla beraber kilo alımına yol açmaktadır. Ayrıca bunlara bağlı olarak şeker hastalığı ve kalp rahatsızlıklarının oluşmasına neden olur.

Sodyum Hidrojen Karbonat Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Aksiyon Potansiyeli Oluşumu

Aksiyon Potansiyeli Oluşumu

Sodyum Hipoklorit Formülü

Sodyum Hipoklorit Formülü

Popüler İçerikler

İlginizi Çekebilir

Sodyum Fosfat Formülü

Sodyum Fosfat Formülü

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sodyum Hidrür Uygulama Alanları

Sodyum Hidrür Uygulama Alanları

Vücutta Sodyum Fazlalığı ve Zararları

Vücutta Sodyum Fazlalığı ve Zararları

Sodyum Siyanür Nedir?

Sodyum Siyanür Nedir?

Kanda Sodyum Fazlalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kanda Sodyum Fazlalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sodyum Aljinat Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sodyum Aljinat Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Sodyum Klorat Kullanım Alanları

Sodyum Klorat Kullanım Alanları

Sodyum Alüminat Kullanım Alanları

Sodyum Alüminat Kullanım Alanları

Sodyum Sembolü

Sodyum Sembolü

Sodyum Bikarbonat Formülü

Sodyum Bikarbonat Formülü

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6