Sodyum Kazeinat Sodyum kazeinat, sütten elde edilen bir tür protein olarak bilinir. Halk arasında süt tozu olarak da sıkça kullanılan sodyum kazeinat, kalitesi son derece yüksek ve bitkisel kaynaklara göre daha etkili bir protein türüdür. Pastörize edilmiş sütten toz halinde elde edilen sodyum kazeinat, beyaz ile açık krem rengi arasında renklere sahiptir. Normal raf ömrü kuru ve serin ortamlarda bir yıl kadardır. Ancak uygun olmayan koşullarda bu süre azalabilir. Sodyum Kazeinatın Üretimi ve Kullanım Alanları Sodyum kazeinat, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından kullanımına sınırsız olarak izin verilen ürünler arasında yer alır. Sahip olduğu besin değerleri ve yüksek protein oranı ile gıda sektöründe yoğun olarak tercih edilir. Sodyum kazeinat bir süt ürünü olmanın yanı sıra aynı zamanda bir peynir altı ürünü olarak da ifade edilmektedir. Çünkü eritme peynirin üretimi esnasında kalsiyum kazeinatın bir kısmı sodyum kazeinata dönüşür ve bu ürün buradan elde edilir. Elde edilen bu yeni ürün de yoğurt yapımı başta olmak üzere birçok gıdanın protein değerini artırmak için kullanılır. Diyet ürünlerinin hazırlanmasında, ekmeklerin protein ve lisin açısından zenginleştirilmesinde, sosis ve benzeri et ürünlerinin bir arada tutulmasını sağlamak amacıyla sodyum kazeinat sıklıkla kullanılır. Sodyum kazeinatın genel kullanım alanları da şu şekilde sıralanabilir:
Sodyum kazeinat, dondurmaların raf ömürlerini uzatmada önemli bir paya sahiptir. Et ürünlerinin işlenmesi sırasında da sıkça tercih edilir. Özellikle sosis gibi tutma özelliği yüksek olması gereken ürünlerde bu özelliği artırıcı bir görevi vardır. Bunun yanı sıra, etteki yağın parçalanmasına da yardımcı olur. Sodyum kazeinat, şarap üretiminde de önemli bir paya sahiptir. Pıhtılaştırıcı madde olarak görev yapan sodyum kazeinat, şarabın daha kolay oluşmasını sağlar. Ayrıca, farklı peynirlerin üretiminde de sıkça faydalanılan bir protein olmuştur. Özellikle kaşar peynirin daha verimli ve değerlerinin yüksek olması bu madde ile sağlanmaktadır. Sodyum kazeinat, bu alanların dışında toz olarak kahvelerin tadının yumuşatılması için süt tozu şeklinde ya da kahve kreması şeklinde, çikolata ve pudinglerin yapımında, margarin yapımında, krema yapımında ve hayvan mamalarının besin değerinin artırılmasında kullanılmaktadır. Sodyum Kazeinatın Zararları Nelerdir? Bilindiği üzere gıda takviyesi olan birçok ürün, kimyasal birtakım tepkimeler sonucu ortaya çıkmış yararlı ürünler olarak bilinir. Ancak bu yararlı ürünlerin de çok sık tüketilmesi halinde vücutta olumsuz etkileri meydana gelmektedir. Bu anlamda sodyum kazeinatın bulunduğu ürünlerin ya da kendisinin doğrudan yoğun olarak tüketilmesi insanlarda bazı hastalıkların tetikleyicisi olarak görülebilmektedir. Bu olumsuzluklar şu şekilde sıralanabilir:
|