Sodyum Kazeinat Kullanım Alanları
07 Temmuz 2024

Sodyum Kazeinat Kullanım Alanları

Sodyum Kazeinat

Sodyum kazeinat, sütten elde edilen bir tür protein olarak bilinir. Halk arasında süt tozu olarak da sıkça kullanılan sodyum kazeinat, kalitesi son derece yüksek ve bitkisel kaynaklara göre daha etkili bir protein türüdür. Pastörize edilmiş sütten toz halinde elde edilen sodyum kazeinat, beyaz ile açık krem rengi arasında renklere sahiptir. Normal raf ömrü kuru ve serin ortamlarda bir yıl kadardır. Ancak uygun olmayan koşullarda bu süre azalabilir.

Sodyum Kazeinatın Üretimi ve Kullanım Alanları

Sodyum kazeinat, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından kullanımına sınırsız olarak izin verilen ürünler arasında yer alır. Sahip olduğu besin değerleri ve yüksek protein oranı ile gıda sektöründe yoğun olarak tercih edilir. Sodyum kazeinat bir süt ürünü olmanın yanı sıra aynı zamanda bir peynir altı ürünü olarak da ifade edilmektedir. Çünkü eritme peynirin üretimi esnasında kalsiyum kazeinatın bir kısmı sodyum kazeinata dönüşür ve bu ürün buradan elde edilir. Elde edilen bu yeni ürün de yoğurt yapımı başta olmak üzere birçok gıdanın protein değerini artırmak için kullanılır.

Diyet ürünlerinin hazırlanmasında, ekmeklerin protein ve lisin açısından zenginleştirilmesinde, sosis ve benzeri et ürünlerinin bir arada tutulmasını sağlamak amacıyla sodyum kazeinat sıklıkla kullanılır. Sodyum kazeinatın genel kullanım alanları da şu şekilde sıralanabilir:

  • Unlu mamuller: Ekmek, kek, çörek, waffle, muffin, börek, kraker, pizza, bisküvi gibi ürünlerin lisin değerlerini artırmak için kullanılır.
  • Yağda kızartılacak olan hamurların fazla yağ emmesini önlemek için katkı maddesi olarak kullanılır.
  • Dondurma üretiminin ana maddeleri arasında yer alır.
  • Soğuk içecekler olan milkshake gibi sütlü yoğun kıvamlı içeceklerin daha rahat homojenleşmesini sağlamak için kullanılır.

Sodyum kazeinat, dondurmaların raf ömürlerini uzatmada önemli bir paya sahiptir. Et ürünlerinin işlenmesi sırasında da sıkça tercih edilir. Özellikle sosis gibi tutma özelliği yüksek olması gereken ürünlerde bu özelliği artırıcı bir görevi vardır. Bunun yanı sıra, etteki yağın parçalanmasına da yardımcı olur.

Sodyum kazeinat, şarap üretiminde de önemli bir paya sahiptir. Pıhtılaştırıcı madde olarak görev yapan sodyum kazeinat, şarabın daha kolay oluşmasını sağlar. Ayrıca, farklı peynirlerin üretiminde de sıkça faydalanılan bir protein olmuştur. Özellikle kaşar peynirin daha verimli ve değerlerinin yüksek olması bu madde ile sağlanmaktadır.

Sodyum kazeinat, bu alanların dışında toz olarak kahvelerin tadının yumuşatılması için süt tozu şeklinde ya da kahve kreması şeklinde, çikolata ve pudinglerin yapımında, margarin yapımında, krema yapımında ve hayvan mamalarının besin değerinin artırılmasında kullanılmaktadır.

Sodyum Kazeinatın Zararları Nelerdir?

Bilindiği üzere gıda takviyesi olan birçok ürün, kimyasal birtakım tepkimeler sonucu ortaya çıkmış yararlı ürünler olarak bilinir. Ancak bu yararlı ürünlerin de çok sık tüketilmesi halinde vücutta olumsuz etkileri meydana gelmektedir. Bu anlamda sodyum kazeinatın bulunduğu ürünlerin ya da kendisinin doğrudan yoğun olarak tüketilmesi insanlarda bazı hastalıkların tetikleyicisi olarak görülebilmektedir. Bu olumsuzluklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kahve, yoğun iş hayatı içinde bulunanlar için vazgeçilmez bir enerji maddesi olarak görülmektedir. Doğal olarak da kahvenin yanında yumuşatıcı olarak süt tozu ya da kahve kreması da aynı ölçüde yoğun olarak tüketilmektedir. Ancak aslında bu esnada yoğun olarak tüketilen sodyum kazeinatın kendisidir. Yapılan araştırmalar, normalden fazla tüketilen sodyum kazeinat ve karışımı olan ürünlerin sindirim sistemi başta olmak üzere, bağışıklık sisteminde ciddi sorunlara yol açtığını gözlemlemiştir.
  • Bunun yanı sıra kansere yakalanma riski artmakta ve alerjik sorunların ortaya çıkma ihtimalleri de yükselmektedir.
  • Sodyum kazeinat yoğun kullanıldığı taktirde obeziteyi de tetiklemektedir.
  • Günlük tek sefer kullanımı herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Ancak, özellikle de kadınlarda, günlük kullanım iki veya daha fazlaya çıkarılırsa kemik erimesi sorunu ortaya çıkmaktadır.
  • Sodyum kazeinat yapısı itibariyle çok çabuk sindirilemeyen bir maddedir. Bu nedenle aşırı alınması durumunda sindirilmeden hemen kana karışır ve bir anda kandaki insülin değerlerinin yükselmesine neden olur.
  • Sodyum kazeinatın yoğun kullanımı, erkekler için de önemli bir sorun ortaya çıkarmaktadır. Erkeklerde sperm sayısının azalmasına neden olabilmektedir. Aşırı kullanım devam ettiği taktirde böbrek yetmezliği gibi sorunlar da ortaya çıkarabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sodyum Peroksit Nedir?

Sodyum Peroksit Nedir?

Sodyum Klorür Özellikleri

Sodyum Klorür Özellikleri

Sodyum Klorür Serum Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sodyum Klorür Serum Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Berilyum Türleri ve Özellikleri

Berilyum Türleri ve Özellikleri

Sodyum Karbonat Formülü Sodyum Karbonat Kullanım Alanları

Sodyum Karbonat Formülü Sodyum Karbonat Kullanım Alanları

Güncel

Kanda Sodyum Eksikliği Belirtileri

Kanda Sodyum Eksikliği Belirtileri

Güncel

Sodyum Sembolü

Sodyum Sembolü

Güncel

Sodyum Bileşikleri Nelerdir?

Sodyum Bileşikleri Nelerdir?