Sodyumun Görevleri Sodyum, insan vücudunda hayati öneme sahip bir mineraldir. Sinir ve kas fonksiyonlarının devamlılığı ve kandaki pH değerinin korunması için gereklidir. Ayrıca, sodyum hücre zarından besinlerin geçişini ve sıvı dengesinin sağlanmasını sağlar. Vücutta sodyum, dolaşım sistemlerinde ve vücut sıvılarında önemli bir role sahiptir. Hücre dışı sıvılarda daha yoğun bulunur ve genellikle yemeklere eklenen tuz yoluyla alınır. Fazla tuz tüketimi, vücuttan idrar, ter ve dışkı yoluyla atılır. Günlük sodyum ihtiyacı yaklaşık 3 gramdır. Böbrekler, kandaki sodyumu kontrol eder ve büyük bir kısmını geri emer. Sodyum, kan plazması dışında kemiklerde de tuz halinde bulunur ve gerektiğinde bu sodyumdan yararlanılır. Ancak, sodyum fazlalığı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Aşırı tuz tüketimi mide kanseri, kemik erimesi ve obezite gibi hastalıklara neden olabilir. Ayrıca, böbrek rahatsızlıkları ve potasyum kaybına da yol açar. Bu nedenle, sodyum ve potasyum dengesinin sağlanması için dikkatli tüketim gereklidir. Sodyumun Görevleri
Sodyum Yetersizliği Sodyum yetersizliği, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Böbrek yetmezliği, kalp rahatsızlıkları, Addison hastalığı, ishal, kusma, yüksek tansiyon, yanıklar, ödemler, solunum yetersizliği, eklem ağrıları, kas yorgunluğu, kramplar, aşırı yorgunluk, baş ağrısı, zihinsel bulanıklık, bilinç bozukluğu, depresyon, konsantrasyon zayıflığı ve çarpıntı gibi problemlere neden olabilir. Sodyum Minerali Bulunduran Besinler Sodyum büyük ölçüde tuzda bulunur. Deniz ürünlerinde, özellikle hamsi gibi balıklarda, peynir çeşitlerinde (çedar, mozerella, parmesan), kırmızı ve yeşil biberde, fındık, fıstık, ceviz, kereviz, havuç gibi sebzelerde ve işlenmiş et ürünlerinde (sosis, salam, pastırma) bulunur. Ayrıca, patates cipsi, tuzlu kuru yemişler, ekmek, bisküvi, simit, poğaça, çörek, konserve yiyeceklerde, ketçap, hardal, soya sosu, salata sosları, hamburger ve pizza gibi fast food yiyeceklerde de sodyum içeriği yüksektir. Pastanelerden alınan tuzlu yiyecekler ve marketlerden alınan tuzlu gıdalarda da bol miktarda sodyum bulunur. |