Sodyum İçeren Besinler Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Sodyum İçeren Besinler Nelerdir?

Sodyum İçeren Besinler

Sodyum, insan vücudunun normal işlevlerini sürdürebilmesi için belirli miktarlarda ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. Ancak, önerilen miktardan daha fazla sodyum tüketimi; yüksek tansiyon, böbrek hastalığı, inme ve kalp krizi riskini artırmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen günlük sodyum alımı 2 ila 4 gram arasında belirlenmiştir. Ancak, sodyum tüketiminde birçok farklı ülkenin kendine özgü standartları bulunmaktadır.

Sodyum İçeren Besinler

Sodyum içeren besinler arasında her çeşit fast-food gıda, soya sosu, hardal, ketçap, salata sosları, unlu mamuller ve konserve gıdalar ilk sıralarda yer almaktadır. Bu besinleri belirleyerek kendi kotamızı oluşturmak amacıyla gıdaların etiketlerinde yer alan "içindekiler" kısmını inceleyebiliriz. Günlük önerilen sodyum miktarı 2 ila 4 gram kadarken, bu miktar her yaş grubundaki insanlar için geçerli olmamakta ve bazı rahatsızlıklarda sodyum tüketimi azaltılmaktadır. Örneğin, 50 yaşın üstündeki bireylerin, diyabet ve karaciğer hastalığı olanların, gün içerisinde 1,5 gramdan daha fazla sodyum tüketmeleri sakıncalıdır. Bu tür rahatsızlıklar sebebiyle düzenli olarak ilaç kullanılıyorsa veya diyet uygulanıyorsa, alınması önerilen sodyum miktarını ayarlamak için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Sodyum Tüketimi ve Sağlık Riskleri

Yaklaşık olarak 1 çay kaşığı tuz, 6 gram sodyum içerir ve bu miktar günlük sodyum gereksinimini karşılarken, ülkemizde bir kişi bu miktarın iki mislini tüketmektedir. Gereğinden fazla sodyum kullanımı böbreklere daha fazla yük bindirir ve mide kanseri riskini artırır. Kişilerde sodyum miktarı azsa, böbrekler sodyumu saklar. Şayet sodyum miktarı gereğinden fazla ise, böbrekler sodyumu idrarla dışarı atmaya çalışır. Ancak sürekli olarak fazla sodyum tüketimi nedeniyle böbrekler işlevlerini normal olarak yerine getiremez ve sodyum vücutta birikmeye başlar. Aşırı sodyum tüketimi vücutta su toplanmasına, bu da kan yoğunluğunun artmasına neden olarak kalbin daha fazla çalışmasına yol açar. Kan yoğunluğunun artması, damarlarda basıncın artmasına ve damarlara bağlı rahatsızlıklar olan felç ve kalp krizi riskini artırır.

Sodyum İçeren Besinler Listesi

  • Tuzlu kuru yemişler
  • Her çeşit fast-food
  • Salata sosları
  • Ketçap
  • Hardal
  • Soya sosu
  • Poğaça
  • Çörek
  • Simit
  • Bisküvi
  • Pizza
  • Hamburger
  • Ekmek
  • Patates kızartması
  • Konserve fasulye
  • Tuz
  • Salça
  • Her çeşit konserve yiyecekler
  • Şarküteri ürünleri
  • Patates cipsi
  • İşlem görmüş et ürünleri
  • Pastırma
  • Sucuk
  • Sosis
  • Salam
  • Parmesan peyniri
  • Çedar peyniri
  • Krem peynir
  • Mozzarella peyniri
  • Tereyağı

Ek Bilgiler ve Öneriler

Sodyum içeren besinler yalnızca yukarıda belirtilenlerle sınırlı değildir. Marketlerde satılan hazır yemek çeşitleri ve konserve ürünler ile pastanelerden temin edilen tuz içeren gıdaların tamamı sodyum açısından oldukça yüksektir. Bu besinleri tüketmeden önce her besinin içeriğini incelemek ve ona göre tüketmek, insan sağlığını koruma açısından oldukça önemlidir. Ayrıca, sodyum içeriği yüksek olan besinlerin yerine, taze meyve ve sebzeler, doğal baharatlar ve az tuzlu ürünler tercih edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Sodyum Peroksit Nedir?

Sodyum Peroksit Nedir?

Sodyum Dodesil Sülfat Nedir?

Sodyum Dodesil Sülfat Nedir?

Sodyum Kazeinat Kullanım Alanları

Sodyum Kazeinat Kullanım Alanları

Sodyum Bikarbonat Formülü

Sodyum Bikarbonat Formülü

Sodyum Kromatın Yapısı

Sodyum Kromatın Yapısı

Sodyumun Görevleri Nelerdir?

Sodyumun Görevleri Nelerdir?