Sodyum Glutamatın Kullanım Alanları
08 Temmuz 2024

Sodyum Glutamatın Kullanım Alanları

Sodyum Glutamat

Sodyum glutamat, doğal olarak en fazla ortaya çıkan esansiyel olmayan amino asitlerden biri olan glutamik asidin sodyum tuzudur. Amerika Birleşik Devletleri, sodyum glutamatı genel olarak güvenli kabul ederken, Avrupa Birliği de gıdaya katılan katkı maddesi olarak sınıflandırmıştır. Sodyum glutamatın HS kodu 29224220 olup, E numarası ise E621'dir. Sodyum glutamat, diğer gıdalarda yer alan tadın aynısını verebilmektedir. Endüstriyel alanda yer alan gıda üreticileri, diğer tatların alışılmış algısını dengede tuttuğu için, harmanladığı ve birleştirdiğinden dolayı sodyum glutamatı aroma arttırıcı olarak pazarlamakta ve kullanmaktadırlar. Sodyum glutamatın ticari hayatta yer alan adları arasında AJI-NO-MOTO, Vetsin ve Ac'cent bulunmaktadır.

Sodyum Glutamatın Kullanım Alanları Nelerdir?

Saf sodyum glutamat, hoş bir tada sahip değildir ancak uygun şekilde kullanıldığında, diğer bileşenlerle etkileşime girerek yemeklerin genel tadını iyileştirme ve dengeleme özelliğine sahiptir.

Sodyum glutamat, kırmızı et, balık, tavuk eti, çorba, çeşitli sebzeler, soslar ve terbiye karışımlarıyla uyumludur. Özellikle sığır eti konsome gibi belirli gıdaların genel tadını iyileştirir. Ancak, sodyum glutamatın aşırı kullanımı yemeklerin tadını bozabilir. Bu nedenle, doğru konsantrasyonlarda kullanılması önemlidir. Örneğin, et suyunda 100 ml başına 1 gramdan fazla sodyum glutamat tadı olumsuz etkileyebilir.

Ek olarak, sodyum glutamat, tuz (sodyum klorür) ve nukleotitler gibi diğer umami maddeleriyle sinerji içinde çalışır. Maksimum lezzet elde etmek için, bu bileşenlerin optimum konsantrasyonlarda olması gerekir. Sodyum glutamat, yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarına yol açan tuz alımını azaltmak için de kullanılabilir. Tuz oranı düşük gıdaların lezzeti, tuz %30 oranında azaltılsa bile sodyum glutamat ile iyileşir.

Sodyum glutamattaki sodyum içeriği (kütle yüzdesi hesabıyla) sodyum klorüre (%39) oranla yaklaşık olarak 1/3'ü kadardır (%12). Tuz oranı düşük olan çorbalarda, farklı tozlar kullanılmış olsa bile lezzet ve tat oranı sodyum glutamata kıyasla daha düşük seviyededir. Sodyum glutamat, 100 yılı aşkın bir süredir yiyeceklere lezzet vermek amacıyla kullanılmaktadır.

Ekstra Bilgiler

  • Sodyum glutamat, gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılmakta olup, özellikle Asya mutfağında sıkça tercih edilmektedir.
  • Umami tat, tatlı, tuzlu, ekşi ve acı tatlara ek olarak kabul edilen beşinci temel tattır ve sodyum glutamat bu tadı sağlar.
  • Bilimsel araştırmalar, sodyum glutamatın makul miktarlarda tüketildiğinde zararsız olduğunu göstermektedir, ancak bazı bireyler hassasiyet gösterebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

H2o2 Kullanım Alanları Nerelerdir?

H2o2 Kullanım Alanları Nerelerdir?